Hyppää sisältöön
Uutiset ja tiedotteet

Turvapaikkajärjestelmän kehittämiseen, laillisen maahanmuuton ja kotoutumisen edistämiseen sekä paluutoimien tukemiseen EU-rahoitusta noin 10,4 miljoonaa euroa

Julkaisuajankohta 12.4.2023 15.39
Tiedote

Sisäministeriö myönsi turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF) syksyn 2022 haussa EU-rahoitusta 17 hankkeeseen sekä operatiiviseen toimintaan yhteensä noin 10,4 miljoonaa euroa.

Rahoituksella kehitetään turvapaikka- ja vastaanottojärjestelmää, edistetään laillista maahanmuuttoa ja kotoutumista sekä tuetaan paluutoimia.

Turvapaikkapuhutteluihin ja turvapaikkapäätöksiin liittyviä järjestelmiä kehitetään ja paluutoimia edistetään

Maahanmuuttovirasto sai rahoitusta neljään hankkeeseen, joissa kehitetään turvapaikkapuhutteluihin ja turvapaikkapäätöksiin liittyviä järjestelmiä sekä edistetään paluuta. 

KOTU - Koulutusta turvapaikkapuhuttelujen tulkeille ja tulkkauksen käsittelyjärjestelmä -hankkeessa (212 429 euroa) toteutetaan tulkkaustietojen käsittelyjärjestelmä ja tuotetaan koulutusmateriaali turvapaikkapuhutteluita tulkkaaville tulkeille. Varausapu 2 - turvapaikkakuulemisten varausjärjestelmän uudistaminen -hankkeessa (1 153 584 euroa) uudistetaan turvapaikkapuhutteluihin käytetty puhutteluvarausjärjestelmä. 

ADERE - Päätöstoimenpiteen uudistaminen ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmässä -hankkeessa (1 444 708 euroa) uudistetaan ulkomaalaisasioiden käsittelyjärjestelmää vastaamaan paremmin nykytarpeita.

Paluuyhteistyö Irakissa ja Somaliassa (SOIRE) -hankkeessa (677 593 euroa) luodaan ja ylläpidetään suhteita Somalian ja Irakin viranomaisiin sekä muihin toimijoihin paluiden ja uudelleenkotoutumisen edistämiseksi.

Suomen Pakolaisapu ry:n Paluu-hankkeessa (435 152 euroa) annetaan tukea ja neuvontaa vapaaehtoisesti kotimaahansa palaaville tai paluutta pohtiville kolmansien maiden kansalaisille.

Tukea haavoittuvassa asemassa oleville asiakkaille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille sekä ihmiskaupan uhreille

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle myönnettiin rahoitusta kolmeen hankkeeseen. PAMI -mielenterveyden tuki vastaanottopalveluissa -hankkeen (437 934 euroa) tavoitteena on vastaanottotoiminnan piirissä olevien asiakkaiden mielenterveyden ja toimintakyvyn tukeminen. 

IP Istanbul protokolla koulutus -hankkeen (143 398 euroa) tavoitteena on parantaa kidutuksen uhrien oikeusturvaa kouluttamalla pakolaisia työssään kohtaavia ammattilaisia. IKUT 2 Ihmiskaupan uhrien työelämätaitojenvalmennus -hankkeessa (270 222 euroa) parannetaan ihmiskaupan uhrien taitoja, osaamista ja asemaa, jotta heillä on mahdollisuus työllistyä, selviytyä työelämän vaatimuksista sekä integroitua osaksi yhteiskuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Keskusteluaputaitoja vastaanottokeskuksiin - mielenterveyttä turvapaikanhakijoille -hankkeessa (635 626 euroa) vahvistetaan turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevien vastaanottokeskusten ammattilaisten keskustelutukeen liittyviä taitoja. 

Kuopion Setlementti Puijola ry:n GBV-Tuva2 – Tukea Suomesta turvaa hakeville sukupuolistunutta väkivaltaa kokeneille -hankkeessa (308 620 euroa) edistetään kansainvälistä suojelua hakevien sukupuolistuneen väkivallan kokemusten ennaltaehkäisyä, kokemusten tunnistamista ja kokemusten käsittelyyn tarvittavaa tukea.

Tukea muun muassa kuntien kotoutumisosaamiseen ja maahanmuuttajaäitien kotoutumiseen

Suomen Pakolaisapu ry:n Yhteiskuntaorientaation oppimateriaalin ja verkkoalustan kehittäminen -hankkeen (312 496 euroa) tavoitteena on parantaa kuntien valmiuksia järjestää yhteiskuntaorientaatiota kolmansien maiden kansalaisille. Yhteiskuntaorientaatio on vasta Suomeen muuttaneille suunnattu kurssi, joka tarjoaa perustavanlaatuista tietoa Suomessa asumisesta, elämisestä ja työskentelemisestä.

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n Mutkatonta kotoutumista -hankkeessa (540 412 euroa) kehitetään kuuden kunnan yhteinen humanitäärisen ja kasvavan työperäisen maahanmuuton palvelupolku ja lisätään kotouttamistyön osaamista alueella.

Takuusäätiön Kotouttavat taloustaidot - hankkeessa (178 275 euroa) koulutetaan kolmansien maiden kansalaisia raha-asioihin ja taloudenhallintaan liittyvissä kysymyksissä sekä vahvistetaan kotouttamisen ammattilaisten ohjausosaamista näissä aiheissa.

Helsingin seurakuntayhtymän MoniNainen arki - monilukutaidon vahvistaminen yhteisöllisen kotoutumisen tukena -hankkeen (383 913 euroa) tavoitteena on maahanmuuttajakotiäitien lukutaidon erilaisten muotojen vahvistaminen ja yhteisöllisen kotoutumisen edistäminen CABLE-yhteisövalmennusten ja kielikahvilatoiminnan avulla.

Tampereen ammattikorkeakoulu Oy:n Niitty 2 - Yhdessä maahanmuuttajaperheiden hyvän arjen puolesta -hankkeen (479 330 euroa) tavoitteena on edistää kotoutumista vahvistamalla perhepalveluiden laatua ja yhdenvertaisuutta.

Väestöliiton TASE - Tasa-arvo- ja seksuaalioikeustietoutta kotoutujille ja ammattilaisille -hankkeessa (318 825 euroa) lisätään kotoutumisen parissa työskentelevien ammattilaisten sekä kotoutumisprosessissa olevien kolmansien maiden kansalaisten ymmärrystä tasa-arvoasioista ja seksuaalioikeuksista.

THL:n MoniTieto – Laadukas tietopohja yhdenvertaisen Suomen ja alueellisen kotoutumistyön tueksi -hankkeessa (460 367 euroa) vahvistetaan maahanmuuttaneiden terveyden ja hyvinvoinnin tietopohjaa sekä tuotetaan aiheesta seurantatietoa.

Operatiivista tukea oleskelulupaprosessien käsittelyyn ja maastapoistamistoimintaan

Maahanmuuttovirastolle myönnettiin operatiivista tukea Tehokkaat oleskelulupaprosessit -toimintaan (1 706 205 euroa). Tuen avulla on tarkoitus varmistaa ja ylläpitää erityisesti perheenjäsenten, mutta myös työ- ja koulutusperusteisten sekä oleskelulupahakemusten sujuva ja nopea käsittely, joka edistää elinvoimaisen kansallisen maahanmuuttopolitiikan toteutumista.

Poliisihallituksen Maasta poistamistoimintaan myönnettiin operatiivista tukea (296 027 euroa). Tuella katetaan poliisin maasta poistamistehtävien henkilöstöresursseja.

AMIF-rahaston kokonaisrahoitusosuus ohjelmakaudella 2021-2027 on yhteensä noin 62,4 miljoonaa euroa, josta oli haettavissa noin 16,8 miljoonaa euroa. Seuraava haku käynnistyy toukokuussa.

Rahoitetut AMIF-hankkeet ja operatiivinen toiminta

Lisätietoja AMIF-rahastosta

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Kristiina Mauriala, p. 0295 488 275, [email protected]