Ohjelmakaudella 2014-2020 EU:n sisäasioiden rahastot koostuvat kahdesta rahastosta:
- turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF) ja
- sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF), joka jakautuu ulkorajoja ja viisumipolitiikkaa koskevaan rahoitusvälineeseen (ISF-B) sekä poliisiyhteistyötä, rikollisuuden ehkäisemistä ja torjumista sekä kriisinhallintaa koskevaan rahoitusvälineeseen (ISF-P).
EU:n sisäasioiden rahastojen ohjelmakausi 2014-2020 alkoi 1.1.2014 ja päättyi virallisesti 31.12.2020. Ohjelmakauden toimeenpano on kuitenkin edelleen käynnissä.
Komissio päätti jatkaa rahastojen täytäntöönpanoaikaa vuodella johtuen Ukrainan sodasta. Rahastojen täytäntöönpanoaika päättyy 31.12.2023.
Ohjelmakauden 2014-2020 oma verkkosivusto on suljettu 31.10.2024 ja löydät tietoa ohjelmakauden toimeenpanosta ja mm. loppuarvioinneista näiltä sivuilta.
Rahastojen arvioinnit
Väliarviointi
EUSA-rahastoista rahoitettujen toimien tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden väliarvioinnit valmistuivat vuoden 2017 loppuun mennessä. Arvioinnit toteutti KPMG Oy sisäministeriön toimeksiannosta. Väliarviointi kattoi aikavälin 1.1.2014-30.6.2017. Loppuarviointi laaditaan vuoden 2023 loppuun mennessä.
KPMG Oy toteutti arvioinnit ohjelmien, hankeaineistojen ja haastattelujen perusteella. Rahastoja arvioitiin 9 eri teeman mukaisesti. Teemat olivat: vaikuttavuus, tehokkuus, merkitys, yhteneväisyys, täydentävyys, EU-lisäarvo, jatkuvuus, yksinkertaistaminen ja hallinnollisen taakan vähentäminen.
Kummankin rahaston osalta arvioinneissa todettiin, että rahoitetut hankkeet ovat olleet ohjelman mukaisia ja erityisesti toimintaympäristön muutoksista johtuen rahastot ovat olleet yleisesti ottaen tärkeitä.
Jälkiarviointi
Rahastojen jälkiarviointiraportit valmistuivat loppuvuodesta 2024 ja sen suoritti sisäministeriön erityisasiantuntija Karita Immonen. Arviointi toteutettiin ohjelmien yhdistämällä kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia menetelmiä. Arviointi painottui aineistoanalyysiin, mutta sen yhteydessä suoritettiin otantamenetelmällä avustuksensaajien, seurantakomitean jäsenten ja hallintoviranomaisen edustajien haastatteluita.
Jälkiarvioinnin löydöksenä todetaan, että ohjelman toteutus ja rahoituksen käyttö ovat valtaosin vastanneet kansallisia todennettuja tarpeita. Jälkiarvioinnissa todetaan myös, että rahastojen toiminnalla on ollut lisäarvoa ja rahoitus on tukenut kansallisten toimijoiden kykyä kytkeä organisaatioiden omat tavoitteet osaksi Euroopan unionin tavoitteita ja vahvistanut tätä yhteyttä.