Sisäasioiden rahastojen jälkiarvioinneilla tarkastellaan ohjelmien tavoitteiden saavuttamista
Sisäministeriössä tehtiin vuonna 2024 turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF, Asylum, Migration and Integration Fund) ja sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF, Internal Security Fund) jälkiarvioinnit koskien rahastokautta 2014–2020. Sisäministeriö toimi rahastokaudella näiden EU:n sisäasioiden rahastojen kansallisena vastuuviranomaisena.
Kevään 2025 AMIF-, ISF- ja BMVI-haut järjestetään maaliskuussa
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF), sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) kevään 2025 haut järjestetään 3.-31.3.2025. Hauissa on avoinna rajattu määrä toimia ja rahoitusta. Järjestämme hakijoille hakukoulutuksia helmi-maaliskuussa. Kevään hauissa on haettavissa alustavasti yhteensä noin 57,5 miljoonaa euroa, josta suurin osa on BMVI-rahoitusta. Haettavissa olevaan rahoituksen määrään vaikuttaa osin syksyn 2024 hakujen tulokset.
Suomi saa 50 miljoonaa euroa lisärahoitusta itärajan valvonnan vahvistamiseen
Suomi saa Euroopan komissiolta 50 miljoonaa euroa lisärahoitusta itärajan valvonnan vahvistamiseen EU:n rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälinestä (BMVI). Suomen 1 340 kilometriä pitkä raja Venäjän kanssa on EU:n ulkoraja. Sen valvonnan tehostaminen vahvistaa koko EU:n turvallisuutta muuttuneessa hybridiuhkien ja välineellistetyn maahantulon tilanteessa.
ISF-rahasto tuki Suomen sisäistä turvallisuutta ja rajavalvontaa kaudella 2014–2020
Sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) ohjelmakautta 2014–2020 ollaan sulkemassa. Sisäisen turvallisuuden rahasto vahvisti Suomen valmiuksia kriittisillä alueilla ja ohjelmakaudella ISF-rahastosta käytettiin yhteensä noin 78,1 miljoonaa euroa sisäisen turvallisuuden, rajavalvonnan ja yhteisen viisumipolitiikan kehittämiseen. Rahasto oli jaettu kahteen osa-alueeseen: ISF-B (Borders and Visa), joka keskittyi ulkorajoihin ja viisumipolitiikkaan, ja ISF-P (Police), joka tuki poliisiyhteistyötä, rikollisuuden ehkäisyä ja torjuntaa sekä yhteiskuntaa uhkaaviin riskeihin ja kriiseihin varautumista. Toimintaympäristön muutokset, kuten siirtolaiskriisi, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja pandemiatilanne, loivat merkittäviä haasteita, joihin ISF-rahasto vastasi määrätietoisesti.
Ohjelmakaudella 2014-2020 AMIF-rahasto tuki Suomen turvapaikkajärjestelmää ja kotoutumista merkittävien kriisien keskellä
Muuttoliikeasioiden hallintaa tukevan turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) ohjelmakautta 2014-2020 ollaan sulkemassa. Kaudella 2014-2020 AMIF-rahastosta myönnettiin rahoitusta noin 33,5 miljoonaa euroa yhteensä 102 hankkeeseen. Rahasto jakautui kolmeen muuttoliikkeen hallinnan eri osa-alueita edistävään erityistavoitteeseen ja tukea saivat muun muassa viranomaiset, kunnat, koulutusorganisaatiot ja kolmannen sektorin toimijat. Ohjelmakauden aikana rahaston toimintaympäristössä tapahtui suuria muutoksia. Siirtolaiskriisi, COVID-19-pandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja nopea teknologinen kehitys vaativat sopeutumista ja uutta ajattelua.
Ennätysmäärä hakijoita yhteiskuntaorientaatiokoulutuksiin – Monikielinen kurssi vastaa kasvavaan kysyntään
Diakonia-ammattikorkeakoulun käynnistämä hanke Yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutus ja monikielinen materiaali, pyrkii vahvistamaan kotoutumista Suomessa tarjoamalla monikielistä yhteiskuntaorientaatiota. Tavoitteena on varmistaa, että Suomeen muuttaneet saavat kotoutumisen alkuvaiheessa mahdollisimman selkeän ja ymmärrettävän opastuksen suomalaiseen yhteiskuntaan, arkielämään ja oikeuksiinsa.
Hallinnointiopas on päivitetty - tutustu muutoksiin huolellisesti
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF), sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineestä avustusta saavien hankkeiden ja toiminnan hallinnoinnin ohjeistus on koottu hallinnointioppaaseen.
EUSA2-järjestelmässä on nyt mahdollista salassa pidettävän tiedon käsittely
EUSA2-järjestelmässä on mahdollistettu salassa pidettävän tiedon käsittely lokakuusta 2024 alkaen. Järjestelmän kautta on mahdollista toimittaa hallintoviranomaiselle esimerkiksi salassa pidettäviä liitteitä tai henkilötietoja (esim. osallistujalistat). EUSA2-järjestelmään tallennetut tiedot arkistoidaan valtioneuvoston yhteiseen asianhallintajärjestelmään.
EU-rahoitukselle riittää kysyntää – syksyn 2024 hauissa jätettiin yhteensä 61 hakemusta
Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI), turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) ja sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) syksyn haut päättyivät 30.9.2024. Avustusta oli haettavana yhteensä noin 25,4 miljoonaa euroa. Hakemuksia vastaanotettiin määräajassa yhteensä 61, joista valtaosa (40) oli osoitettu AMIF-rahastoon.
Suomi hakee 50 miljoonan euron rahoitusta komissiolta itärajan valvonnan vahvistamiseen
Suomi hakee EU:n rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) Suomen ohjelmaan lisärahoitusta itärajan valvonnan vahvistamiseen. Suomi tavoittelee komission asettamaa 50 miljoonan euron enimmäismäärää. Hallitus päätti rahoituksen hakemisesta 26.9.