Ohjelmakaudella 2014-2020 AMIF-rahasto tuki Suomen turvapaikkajärjestelmää ja kotoutumista merkittävien kriisien keskellä
Muuttoliikeasioiden hallintaa tukevan turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) ohjelmakautta 2014-2020 ollaan sulkemassa. Kaudella 2014-2020 AMIF-rahastosta myönnettiin rahoitusta noin 33,5 miljoonaa euroa yhteensä 102 hankkeeseen. Rahasto jakautui kolmeen muuttoliikkeen hallinnan eri osa-alueita edistävään erityistavoitteeseen ja tukea saivat muun muassa viranomaiset, kunnat, koulutusorganisaatiot ja kolmannen sektorin toimijat. Ohjelmakauden aikana rahaston toimintaympäristössä tapahtui suuria muutoksia. Siirtolaiskriisi, COVID-19-pandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja nopea teknologinen kehitys vaativat sopeutumista ja uutta ajattelua.
Ennätysmäärä hakijoita yhteiskuntaorientaatiokoulutuksiin – Monikielinen kurssi vastaa kasvavaan kysyntään
Diakonia-ammattikorkeakoulun käynnistämä hanke Yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutus ja monikielinen materiaali, pyrkii vahvistamaan kotoutumista Suomessa tarjoamalla monikielistä yhteiskuntaorientaatiota. Tavoitteena on varmistaa, että Suomeen muuttaneet saavat kotoutumisen alkuvaiheessa mahdollisimman selkeän ja ymmärrettävän opastuksen suomalaiseen yhteiskuntaan, arkielämään ja oikeuksiinsa.
Hallinnointiopas on päivitetty - tutustu muutoksiin huolellisesti
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF), sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineestä avustusta saavien hankkeiden ja toiminnan hallinnoinnin ohjeistus on koottu hallinnointioppaaseen.
EUSA2-järjestelmässä on nyt mahdollista salassa pidettävän tiedon käsittely
EUSA2-järjestelmässä on mahdollistettu salassa pidettävän tiedon käsittely lokakuusta 2024 alkaen. Järjestelmän kautta on mahdollista toimittaa hallintoviranomaiselle esimerkiksi salassa pidettäviä liitteitä tai henkilötietoja (esim. osallistujalistat). EUSA2-järjestelmään tallennetut tiedot arkistoidaan valtioneuvoston yhteiseen asianhallintajärjestelmään.
EU-rahoitukselle riittää kysyntää – syksyn 2024 hauissa jätettiin yhteensä 61 hakemusta
Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI), turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) ja sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) syksyn haut päättyivät 30.9.2024. Avustusta oli haettavana yhteensä noin 25,4 miljoonaa euroa. Hakemuksia vastaanotettiin määräajassa yhteensä 61, joista valtaosa (40) oli osoitettu AMIF-rahastoon.
Suomi hakee 50 miljoonan euron rahoitusta komissiolta itärajan valvonnan vahvistamiseen
Suomi hakee EU:n rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) Suomen ohjelmaan lisärahoitusta itärajan valvonnan vahvistamiseen. Suomi tavoittelee komission asettamaa 50 miljoonan euron enimmäismäärää. Hallitus päätti rahoituksen hakemisesta 26.9.
EU:n sisäasioiden rahastojen syksyn haut käynnistyivät 3.9.2024
Sisäministeriö on käynnistänyt turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF), sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) syksyn haut 3.9.2024. Haut päättyvät 30.9.2024. Avustusta on haettavana yhteensä noin 25,4 miljoonaa euroa.
EU:n sisäasioiden rahastojen syksyn hakukoulutukset ovat täällä!
Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI), Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) ja sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) haut käynnistyvät syksyllä ja ilmoittautuminen hakukoulutuksiin ja kyselytunneille on käynnissä.
EU:n sisäasioiden rahastoista yli 8 miljoonaa euroa EU-rahoitusta sisäisen turvallisuuden edistämiseen
EU:n sisäasioiden rahastojen kevään 2024 hauista myönnettiin avustusta yhteensä 12 hankkeeseen ja operatiivisen tuen toimintaan. Hankkeissa edistetään turvallisuuden korkeaa tasoa ja maahanmuuttoasioiden tehokasta hallintaa Euroopan unionissa, sekä tuetaan yhdennettyä rajaturvallisuutta ja yhteistä viisumipolitiikkaa.
EU:n sisäasioiden rahastojen syksyn hauissa haettavissa yhteensä 25,4 miljoonaa euroa EU-rahoitusta
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF), sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) syksyn haut ovat avoinna 3.-30.9.2024.
Ennätysmäärä hakijoita yhteiskuntaorientaatiokoulutuksiin – Monikielinen kurssi vastaa kasvavaan kysyntään
Diakonia-ammattikorkeakoulun käynnistämä hanke Yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutus ja monikielinen materiaali, pyrkii vahvistamaan kotoutumista Suomessa tarjoamalla monikielistä yhteiskuntaorientaatiota. Tavoitteena on varmistaa, että Suomeen muuttaneet saavat kotoutumisen alkuvaiheessa mahdollisimman selkeän ja ymmärrettävän opastuksen suomalaiseen yhteiskuntaan, arkielämään ja oikeuksiinsa.
Hankkeessa koulutetaan eri kieliä osaavia yhteiskuntaorientaation kouluttajia, jotka voivat tarjota kursseja kotoutujille heidän äidinkielellään tai toisella hyvin hallitsemallaan kielellä. Tämä koulutus ja osaaminen vastaavat uuden kotoutumislain (2025) asettamaan velvoitteeseen, jonka mukaan kuntien tulee järjestää yhteiskuntaorientaatio omakielisenä palveluna. Tämän tarpeen täyttämiseksi hankkeen tavoitteena on pätevöittää vähintään 60 uutta kouluttajaa vuoteen 2025 mennessä.
Hankkeessa tuotetaan myös monikielistä opetusmateriaalia, joka tukee kouluttajien työtä ja varmistaa laadukkaan ja yhdenmukaisen yhteiskuntaorientaation eri kunnissa.
Suuri kysyntä osoittaa koulutukselle olevan selkeä tarve
Monikielinen yhteiskuntaorientaatio -hankkeen Tampereen koulutukseen vastaanotettiin ennätykselliset 70 hakemusta, ja Helsingin koulutukseen peräti 97. Molempiin koulutuksiin voidaan ottaa vain 30 osallistujaa, joten suuri kysyntä osoittaa tarvetta lisäresursseille. Vastauksena tähän suunnitellaan keväällä 2025 alkavaa verkkokurssia, joka tarjoaa osallistumismahdollisuuden entistä useammalle.
Hankkeen ensimmäinen kouluttajakoulutus käynnistyi Tampereella lokakuun lopulla, ja toinen koulutus alkaa Helsingissä alkuvuodesta 2025.
Uusi laki velvoittaa kuntia tarjoamaan omakielistä yhteiskuntaorientaatiota
Monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta tulee lakisääteinen palvelu vuonna 2025 voimaan astuvan kotoutumislain myötä. Laki edellyttää, että kunnat järjestävät yhteiskuntaorientaatiota kotoutuja-asiakkaille joko heidän omalla kielellään tai muulla hyvin hallitsemallaan kielellä. Tämä tekee omakielisistä kouluttajista erittäin tarpeellisia kunnille, jotka haluavat vastata uuden lain mukaisiin velvoitteisiin.
Yhteiskuntaorientaatio tarjoaa Suomeen muuttaneille kattavaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, asuin- ja työelämästä sekä arkielämässä tarvittavia kansalaistaitoja. Kurssin tavoitteena on antaa tukea ja sujuvoittaa kotoutumisprosessia.
Diakin ja TAKKin toteuttamaa Monikielinen yhteiskuntaorientaatio -hanketta rahoittaa EU:n Maahanmuutto-, turvapaikka- ja kotouttamisrahasto (AMIF), ja hanke on käynnissä vuosina 2024–2027. Tämän hankkeen puitteissa pyritään vastaamaan omakielisen yhteiskuntaorientaation kasvavaan tarpeeseen, joka korostuu uuden kotoutumislain myötä.
Lue lisää hankkeesta hankepankista.
Lisätietoja hankkeesta löydät Diakonia-ammattikorkeakoulun verkkosivuilta.