Hyppää sisältöön
Tutustu hankkeisiin

Antirasistisen työotteen vahvistaminen: kiihdyttämistä ja valtavirtaistamista

Hankkeella tuetaan erilaisia organisaatioita ja ammattilaisia antirasistisen työotteen vahvistamisessa ja juurruttamisessa organisaatioiden toimintatapoihin ja rakenteisiin. Lisäksi hankkeessa muodostetaan BIPOC-taustaisten (Black, Indigenious, People of Color) ammattilaisten vertaisverkosto antirasismin teemojen käsittelyyn vähemmistöjen näkökulmasta.

Ryhmä ihmisiä vilkuttaa kameraan

Suomessa esiintyy tutkitusti rasismia ja syrjintää, joka heikentää erityisesti kolmansien maiden kansalaisten ja rodullistettujen kieli- ja kulttuurivähemmistöjen hyvinvointia ja terveyttä monella tapaa. On tärkeää kiinnittää huomiota yhteiskunnan vastaanottavuuteen osana hyvää kotoutumista ja tietoisesti kehittää yhteiskuntaa ja sen toimijoita aktiivisen antirasistisiksi toimijoiksi ja purkaa rasistisia rakenteita. On myös tärkeää, että erilaiset yhteiskunnalliset toimijat, organisaatiot ja ammattilaiset, saavat tarvittavaa tukea palvelujensa ja toimintojensa kehittämiseen antirasistisiksi.

Yhdenvertaisuuskouluttajat ovat kuitenkin havainneet, että vaikka organisaatioiden toistaiseksi tilaamat yksittäiset puheenvuorot ja koulutukset herättelevät organisaatioita ja ammattilaisia, niin muutos ja vaikuttavuus toimintaan esimerkiksi rakenteissa vaatii pitkäjänteisempää organisaatioiden kehittämistä, joka puolestaan vaatii erityistä, pitkäjänteisempää ja yksilöidympää tukea organisaatioille.

Tällä hankkeella tuetaan erilaisia organisaatioita ja ammattilaisia yksittäistä koulutusta vahvempaan muutosprosessiin antirasistisen kehittämisotteen vahvistamisessa ja juurtumisessa organisaatioiden toimintatapoihin ja rakenteisiin, ja sitä kautta lisätään yhteiskunnan vastaanottavuutta erityisesti kolmansien maiden kansalaisten ja samalla myös muiden rodullistettujen kieli- ja kulttuurivähemmistöjen osalta.

Hankkeessa toteutetaan vuoden mittainen intensiivinen kiihdyttämöprosessi, jossa kiihdyttämöön osallistuvat organisaatiot (n=15) saavat laajamittaista ja yksilöllisesti räätälöityä koulutusta, tukea ja ohjausta oman organisaationsa työtapojen ja rakenteiden kehittämiseksi antirasistisemmiksi ja yhdenvertaisemmiksi. Hankkeen alussa pidetään avoin julkinen hakukuulutus kiihdyttämöprosessiin, jolla tuetaan prosessiin valittavien organisaatioiden sitoutumista. Prosessiin valitaan erilaisia organisaatioita (julkinen/yksityinen/kolmas sektori; pienet/isot; eri alojen toimijat; eri puolilta Suomea), jotka muutosprosessin myötä toimivat esimerkkeinä vastaaville organisaatioille Suomessa.

Lisäksi hankkeessa muodostetaan rodullistettujen vähemmistöjen vertaisverkosto antirasismin teemojen käsittelyyn vähemmistöjen näkökulmasta. Verkosto mahdollistaa yli organisaatiorajojen mahdollisuuden kolmansien maiden kansalaisille ja muille bipoc-vähemmistöön kuuluville verkostoitua ja saada voimaa vertaisista. Verkosto toteutetaan mm. fasilitoitujen tapaamisten kautta vertaisoppien ja turvallisessa ympäristössä. Hankkeessa toteutetaan myös kahdessa edellä mainitussa toiminnossa (kiihdyttämössä ja vertaisverkostossa) tunnistettujen ja hyviksi käytännöiksi arvioitujen sisältöjen iterointi malleiksi, oppaiksi ja suosituksiksi, jotka dokumentoidaan ja levitetään, jonka myötä antirasistista työotetta saadaan levitettyä ja juurrutettua myös laajemmin erilaisten organisaatioiden toimintatavoiksi ympäri Suomea.

Perustiedot

Rahasto: Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto AMIF

EU-rahoitus: 437 380,86 euroa

Hankeaika: 01.01.2024 - 30.06.2026

Erityistavoite: 2. Laillinen muuttoliike ja kotouttaminen

Avustuksen saaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Verkkosivut: Tutustu hankkeen verkkosivuihin