Stärkande av det antirasistiska arbetssättet: accelerering och integrering
Projektet stöder olika organisationer och experter i att stärka och förankra det antirasistiska arbetssättet i organisationernas verksamhetssätt och strukturer. I projektet bildas dessutom ett kollegialt nätverk av experter med BIPOC-bakgrund (Black, Indigenious, People of Color) för att behandla antirasism ur minoriteters synvinkel.
I Finland förekommer det enligt forskning rasism och diskriminering som på många sätt försämrar välfärden och hälsan särskilt för tredjelandsmedborgare och etniska och kulturella minoriteter. Det är viktigt att fästa uppmärksamhet vid samhällets mottaglighet som en del av en god integration och medvetet utveckla samhället och dess aktörer till aktiva antirasistiska aktörer och avveckla rasistiska strukturer. Det är också viktigt att olika samhällsaktörer, organisationer och yrkesmänniskor får det stöd de behöver för att utveckla sina tjänster och funktioner så att de blir antirasistiska.
Likabehandlingsutbildarna har dock observerat att även om enskilda anföranden och utbildningar som organisationerna beställt tills vidare väcker organisationer och yrkespersoner, kräver förändringen och effekterna på verksamheten till exempel i strukturerna en mer långsiktig utveckling av organisationerna, vilket i sin tur kräver särskilt, långsiktigt och mer specificerat stöd till organisationerna.
Detta projekt kommer att stödja olika organisationer och yrkesverksamma i en starkare förändringsprocess än den enskilda utbildningen för att stärka och förankra det antirasistiska utvecklingsperspektivet i organisationernas verksamhetssätt och strukturer och på så sätt öka samhällets mottaglighet, särskilt när det gäller tredjelandsmedborgare och samtidigt även andra etniska och kulturella minoriteter.
Inom projektet genomförs en intensiv acceleratorprocess på ett år där de organisationer som deltar i acceleratorn (N = 15) får omfattande och individuellt skräddarsydd utbildning, stöd och handledning för att utveckla sin egen organisations arbetssätt och strukturer så att de blir mer antirasistiska och jämlika. I början av projektet hålls en öppen offentlig utlysning av understöd för acceleratorprocessen, som stöder engagemanget hos de organisationer som väljs till processen. Till processen väljs olika organisationer (offentliga/privata/tredje sektorn; små/stora; aktörer inom olika branscher; från olika håll i Finland) som i och med förändringsprocessen fungerar som exempel för motsvarande organisationer i Finland.
I projektet bildas dessutom ett kollegialt nätverk av etniska minoriteter för att behandla antirasismens teman ur minoriteternas synvinkel. Nätverket gör det möjligt att över organisationsgränserna bilda nätverk för tredjelandsmedborgare och andra som hör till bipoc-minoritet och att få styrka av kamraterna. Nätverket genomförs bland annat genom faciliterade möten med kollegiala läror och i en trygg miljö. Inom projektet genomförs också iteration av innehåll som identifierats i de två ovannämnda funktionerna (accelerator och kollegialt nätverk) och som bedömts vara god praxis till modeller, guider och rekommendationer som dokumenteras och sprids så att det antirasistiska arbetssättet kan spridas och förankras också i större utsträckning i olika organisationers verksamhetssätt runt om i Finland.
Projektets basuppgifter
Fond: Asyl-, migrations- och integrationsfonden AMIF
EU stöd: 437 380,86 € euro
Verksamhetsperiod: 01.01.2024 - 30.06.2026
Särskilt mål: 2. Laglig migration och integration
Understödstagare: Institutet för Hälsa och välfärd (THL)
Webbplats: Bekanta dig med projektets webbplats