Hyppää sisältöön
Uutiset ja tiedotteet

Totalt cirka 52 miljoner euro ansöks ur EU:s fonder för inrikes frågor

Utgivningsdatum 13.11.2023 13.06
Nyhet

Ansökningstiden för finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI), asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) och fonden för inre säkerhet (ISF) gick ut den 31 oktober 2023. Totalt fanns det cirka 49 miljoner euro att söka i understöd. Inom tidsfristen tog man emot totalt 54 ansökningar och de riktas på ett omfattande plan till AMIF-, ISF- och BMVI-fondernas programåtgärder.

Ur BMVI-finansieringsinstrumentet ansöks totalt cirka 29,2 miljoner euro i EU-finansiering 

I BMVI:s utlysning tog man emot nio ansökningar. Cirka 29,2 miljoner euro ansöktes i understöd. Det totala understödet som kunde sökas uppgick till cirka 26,5 miljoner euro.

Åtta ansökningar riktades till åtgärder enligt särskilt mål 1 Europas integrerade gränssäkerhet. Gränsbevakningsväsendet ansökte om understöd för fyra projekt, Migrationsverket för tre projekt och Tullen för ett projekt.

Utrikesministeriet riktade sin ansökan om understöd till en åtgärd enligt särskilt mål 2 Gemensam viseringspolitik.

Med hjälp BMVI-finansieringsinstrumentet säkerställer man enhetlig tillämpning av unionens lagstiftning gällande de yttre gränserna och viseringspolitiken i EU:s medlemsstater samt tryggar personernas fria rörlighet inom unionen.

EU-finansieringen som beviljas ur BMVI-finansieringsinstrumentet som understöd till projekt och verksamhet under programperioden 2021–2027 uppgår till cirka 76,4 miljoner euro.

En lista över inkomna ansökningar till BMVI-finansieringsinstrumentets utlysning hösten 2023.

Ur AMIF-fonden ansöks totalt cirka 12,7 miljoner euro i EU-finansiering

I asyl-, migrations- och integrationsfondens utlysning tog man emot 28 ansökningar. Totalt ansöktes om cirka 12,7 miljoner euro i understöd. Det totala understödet som kunde sökas uppgick till cirka 10,8 miljoner euro. 

Med hjälp av AMIF-fonden främjas effektiv hantering av migrationsfrågor inom Europeiska unionen genom att utveckla och stärka gemensamma förfaranden i anknytning till asyl- och invandringsfrågor.

Inom särskilt mål 1 Europas gemensamma asylsystem tog man emot två ansökningar. Finansiering för utvecklingen av stödtjänster till klienter i utsatt ställning ansöks av Migrationsverket och Rädda Barnen rf.

För åtgärder i enlighet med särskilt mål 2 Laglig migration och integration inkom 25 ansökningar. Största delen av de sökande är kommuner och organisationer. Från dessa inkom totalt sexton ansökningar. Utbildningsorganisationer lämnade in sex ansökningar och statens myndigheter två. Från den privata sektorn inkom fyra ansökningar.   

Mest finansiering ansöktes inom åtgärd 2D2 Vägledning och rådgivning i det inledande skedet, samhällsorientering och skräddarsydda stödtjänster. Det ansökta EU-finansieringsbeloppet överskred fyra miljoner euro. Åtgärd 2D5 Avlägsnande av hinder för invandrarkvinnornas sysselsättning och stärkande av deras funktionsförmåga intresserade de sökande näst mest. Den ansökta finansieringen uppgår till drygt tre miljoner euro. För första gången tog man också emot ansökningar inom åtgärd 2A1 som gäller smidigare arbetsrelaterad invandring. Beloppet som ansöks uppgår totalt till cirka två miljoner euro.

En ansökan riktades till särskilt mål 3 Bekämpning av olaglig migration och åtgärder för återvändande. Den sökande var justitieministeriet.

Den totala finansieringen som beviljas ur AMIF-fonden som understöd till projekt och verksamhet under hela programperioden 2021–2027 uppgår till cirka 62,4 miljoner euro. 

En lista över inkomna ansökningar till AMIF-fondens utlysning hösten 2023

Ur ISF-fonden ansöks totalt cirka 9,9 miljoner euro i EU-finansiering 

I utlysningen för Fonden för inre säkerhet tog man emot totalt 17 ansökningar. Totalt ansöktes om cirka 9,9 miljoner euro i understöd. Det totala understödet som kunde ansökas uppgick till cirka 11,7 miljoner euro.

Med ISF-fonden bidrar man till att säkerställa en hög nivå av säkerhet genom att förebygga och bekämpa grov gränsöverskridande brottslighet, genom att stödja och skydda brottsoffer och genom beredskap för säkerhetsrelaterade risker. 

Till särskilt mål 2 Gränsöverskridande samarbete riktades en ansökan. Polisstyrelsens ansökan riktar sig till åtgärd 2B1 Koordination, samarbetsmodeller, nätverk, metoder för informationsutbyte, utbildning för att främja samarbetet. EU-finansieringen som ansöks uppgår till cirka 360 000 euro.  

Till åtgärder i enlighet med särskilt mål 3 Förebyggande och bekämpande av brott riktades 16 ansökningar. 

Myndigheterna lämnade in totalt 12 ansökningar. Polisstyrelsen ansökte om understöd för sex projekt, justitieministeriet för två, Tullen för ett, Gränsbevakningsväsendet för ett, Egentliga Finlands välfärdsområde för ett och Helsingfors stad för ett projekt. Organisationsaktörer, yrkeshögskolor och företag lämnade in sammanlagt fem ansökningar. 

Mest finansiering ansöktes inom åtgärd 3D1 Upphandlingar av utrustning, verktyg och annan infrastruktur, som syftar till att utveckla myndigheternas prestanda. EU-finansieringen som ansöktes inom åtgärden uppgår till cirka 6,3 miljoner euro. Näst mest ansökningar inkom inom åtgärd 3A1 Kompetensutveckling, som är förknippad med de brottsbekämpande myndigheternas kompetens. EU-finansieringen som ansöks uppgår till cirka 1,3 miljoner euro. 

Åtgärd 3C1 Stöd-, skydds- och informationsåtgärder och utveckling av verksamhetsmodeller anknyter till skydd av brottsoffer och vittnen, och för den ansöks cirka en miljon euro i EU-finansiering. Åtgärd  3B1 Samarbete, delning av god praxis, utveckling av verksamhetsmodeller anknyter till stärkande av gemensam kompetens och gemensam praxis, och EU-finansieringen som ansöks för den uppgår till cirka 900 000 euro. 

Den totala finansieringen som beviljas ur ISF-fonden som understöd till projekt och verksamhet under programperioden 2021–2027 uppgår till cirka 34,5 miljoner euro.

En lista över inkomna ansökningar till ISF-fondens utlysning hösten 2023

Understödsbesluten fattas i februari 2024 

Inrikesministeriet har inlett handläggningen av ansökningarna. De sökande ser information om status på sina ansökningar i EUSA2-systemet och kan skicka eventuella frågor gällande sin ansökan eller handläggningen via systemet.

Understödsbesluten utarbetas och skickas till de sökande senast den 29 februari 2024. Listan över projekt som beviljats EU-finansiering publiceras på fondernas webbplats. Projekten och det operativa stödets verksamhet inleds senast den 1 april 2024.

Mer information:

specialsakkunnig Riika Väliahde, tfn 0295 488 257, [email protected] (BMVI)
specialsakkunnig Kristiina Mauriala, tfn 029 548 8275, [email protected] (AMIF)
specialsakkunnig Noora Vahervaara, tfn 0295 488 265, [email protected] (ISF) 
[email protected]