Hyppää sisältöön
Uutiset ja tiedotteet

Tiivistelmä on hankkeen käyntikortti - näin kirjoitat vaikuttavan tiivistelmän

Julkaisuajankohta 13.10.2023 9.18
Uutinen

Hakiessasi EU-rahoitusta EU:n sisäasioiden rahastoista, sinun tulee kirjoittaa hakemukseen tiivistelmä hankkeesta. Hankkeen tiivistelmällä tarkoitetaan tiivistä kuvausta, josta käyvät ilmi hankkeen tarkoitus, tavoitteet, toteutettavat toimenpiteet ja odotettavissa olevat tulokset.

Tiivistelmän hyvä pituus on noin 100-150 sanaa. Tarkoituksena on, että lukija saa nopealla silmäyksellä hyvän yleiskuvan hankkeesta. 

Miksi tiivistelmä on tärkeä?

Jos hankkeelle tai toimelle myönnetään rahoitus, hankkeen kuvaus julkaistaan rahastojen verkkosivuilla ja sitä voidaan hyödyntää rahastojen viestinnässä. Myös Euroopan komissio voi käyttää hankkeen tiivistelmää viestinnässään. EU-rahoitetuissa hankkeissa tiivistelmä voidaan kääntää komission virallisille kielille kuten englanniksi, joten senkin vuoksi on tärkeää panostaa kielen selkeyteen.

Hyvää tiivistelmää voit käyttää myös esimerkiksi hissipuheen pohjana. Mieti, mitä kertoisit hankkeestasi, jos sinulla olisi vain minuutti tai kaksi aikaa kuvailla toimintaa täysin uudelle taholle. 
Kokosimme alle vinkit, joiden avulla saat hiottua hankkeesi tiivistelmästä tähtikirkkaan ja erotut joukosta.

Neljä askelta hyvään tiivistelmään:

  1. Pidä mielessä tiivistelmän tarkoitus: tiivistelmän perusteella lukijan tulisi ymmärtää pääpirteissään mistä hankkeessa on kyse ilman pohjatietoa aiheesta tai laajempaa tutustumista hankkeeseen. Toisaalta tiivistelmä voi myös houkutella lukijan perehtymään aiheeseen tarkemmin ja auttaa muodostamaan kuva siitä, haluaako hän lukea kyseisestä hankkeesta lisää.
  2. Tarkista, että tiivistelmä kuvaa lyhyesti ja ytimekkäästi hankkeen tarkoituksen, tavoitteet, toteutettavat toimenpiteet ja odotettavissa olevat tulokset. Tiivistelmässä on tärkeämpää käydä pääkohdat läpi karkeasti ja pitää teksti napakkana kuin mennä yksityiskohtiin. Tiivistelmässä ei tarvitse siis avata kaikkia hankkeen teknisiä ominaisuuksia. Siinä ei myöskään luetella yksityiskohtaisesti esim. hankkeen tuotoksia ja tuloksia, vaan annetaan yleiskuva siitä, minkälaisia vaikutuksia hankkeelta odotetaan.
  3. Pidä teksti napakkana ja kirjoita tiivistelmä selkeällä ja ymmärrettävällä kielellä.  Jos mahdollista, hyödynnä organisaatiosi viestintävastaavan apua tiivistelmän laatimisessa.  Älä poimi valmiita lauseita suoraan hankehakemuksen muista kohdista, vaan kirjoita tiivistelmä omana tekstinään. Voit esimerkiksi aloittaa listaamalla asioita, jotka ovat hankkeen kannalta oleellisia, ja luoda sitten tiivistelmän tämän listan pohjalta. 
  4. Kun olet kirjoittanut ensimmäisen luonnoksen tiivistelmästä, käy se läpi ja mieti, mitkä kohdat voit vielä tiivistää tai poistaa. Pyri saamaan tiivistelmä mahdollisimman lyhyeksi säilyttäen kuitenkin tärkeät tiedot.

Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastom (AMIF), sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) sekä rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) syksyn 2023 haut ovat avoinna 31.10. saakka. Avustusta on haettavana yhteensä noin 49 miljoonaa euroa. Löydät kaikki hakumateriaalit, kuten hakuilmoitukset, hakijan oppaan sekä EUSA2-järjestelmän oppaan verkkosivujemme aineistopankista.

Lisätietoja:

[email protected]