Genom efterhandsutvärderingar av fonder för inrikes frågor granskas hur programmens mål förverkligas
Vid inrikesministeriet genomfördes 2024 efterhandsutvärderingar av asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF, Asylum, Migration and Integration Fund) och fonden för inre säkerhet (ISF, Internal Security Fund) för fondperioden 2014–2020. Inrikesministeriet var den nationella ansvariga myndigheten för dessa EU-fonder för inrikes frågor under fondperioden.
Utlysningarna av understöd ur AMIF-, ISF- och BMVI-fonderna våren 2025 ordnas i mars
Utlysningarna av understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI) våren 2025 ordnas 3–31.3.2025. Understöd kan sökas för ett begränsat antal åtgärder och finansiering. Vi ordnar ansökningsutbildningar för de sökande i februari–mars. I vårens utlysningar kan preliminärt sökas totalt cirka 57,5 miljoner euro, varav största delen är BMVI-finansiering. Det finansieringsbelopp som kan sökas påverkas delvis av resultaten av utlysningarna hösten 2024.
Finland får 50 miljoner euro i tilläggsfinansiering för att stärka övervakningen av östgränsen
Europeiska kommissionen har beviljat Finland 50 miljoner euro i tilläggsfinansiering ur EU:s instrument för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och visering (BMVI) för att stärka övervakningen av östgränsen. Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland är också EU:s yttre gräns. En effektivare övervakning av östgränsen stärker säkerheten i hela EU i den förändrade situationen som präglas av hybridhot och instrumentaliserad inresa.
ISF-fonden stödde Finlands inre säkerhet och gränsövervakning under perioden 2014–2020
Programperioden för fonden för inre säkerhet (ISF) 2014–2020 är på väg att stängas. Fonden för inre säkerhet stärkte Finlands beredskap inom kritiska områden och under programperioden användes sammanlagt omkring 78,1 miljoner euro ur ISF-fonden för att utveckla den inre säkerheten, gränsövervakningen och en gemensam viseringspolitik. Fonden var uppdelad i två delområden: ISF-B (Borders and Visa), som fokuserade på de yttre gränserna och viseringspolitiken, och ISF-P (Police), som stödde polissamarbetet, förebyggandet av brottslighet och beredskapen för risker och kriser som hotar samhället. Förändringarna i verksamhetsmiljön, såsom migrationskrisen, Rysslands anfall mot Ukraina och pandemisituationen innebar betydande utmaningar, som ISF-fonden svarade på målmedvetet.
Under programperioden 2014–2020 stödde AMIF-fonden Finlands asylsystem och integration mitt i betydande kriser
Programperioden 2014–2020 för asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), som stöder hanteringen av migrationsfrågor, är på väg att stängas. Under perioden 2014–2020 beviljades cirka 33,5 miljoner euro ur AMIF-fonden till sammanlagt 102 projekt. Fonden var indelad i tre specifika mål som främjar olika delområden av migrationshanteringen och bland annat myndigheter, kommuner, utbildningsorganisationer och aktörer inom tredje sektorn fick stöd. Under programperioden skedde stora förändringar i fondens verksamhetsmiljö. Migrationskrisen, covid-19-pandemin, Rysslands anfall mot Ukraina och den snabba tekniska utvecklingen krävde anpassning och nytänkande.
Rekordantal sökande till utbildning i samhällsorientering – Flerspråkig kurs ett svar på ökad efterfrågan
Projektet Utbildning och flerspråkigt material för utbildare i samhällsorientering, som Diakoniyrkeshögskolan har inlett, syftar till att underlätta integrationen i Finland genom att tillhandahålla samhällsorientering på flera språk. Målet är att säkerställa att personer som har flyttat till Finland ska få en så tydlig och begriplig introduktion till samhället, vardagslivet och rättigheterna i Finland som möjligt i början av integrationen.
Förvaltningshandboken har uppdaterats – bekanta dig noggrant med ändringarna
Anvisningar för förvaltning av projekt och verksamhet som får understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och visering (BMVI) har sammanställts i förvaltningshandboken.
Sekretessbelagd information kan nu behandlas i EUSA2-systemet
Från och med oktober 2024 är det möjligt att behandla sekretessbelagt material i EUSA2-systemet. Via systemet är det möjligt att lämna in till exempel sekretessbelagda bilagor eller personuppgifter (t.ex. deltagarlistor) till den förvaltande myndigheten.
Det finns efterfrågan på EU-finansiering – i utlysningarna hösten 2024 lämnades sammanlagt 61 ansökningar in
Ansökningstiden för finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI), asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) och fonden för inre säkerhet (ISF) gick ut den 30 september 2024. Totalt fanns det cirka 25,4 miljoner euro att söka i understöd. Inom utsatt tid mottogs sammanlagt 61 ansökningar, varav största delen (40) hänförde sig till AMIF-fonden.
Finland ansöker om 50 miljoner euro från kommissionen för att stärka övervakningen av östgränsen
Finland söker tilläggsfinansiering till Finlands program för EU:s instrument för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (BMVI) för att stärka övervakningen av östgränsen. Finland hoppas på att få 50 miljoner euro, vilket är det maximibelopp som kommissionen fastställt. Regeringen beslutade om ansökan om finansiering den 26 september.