Hoppa till innehåll
Bekanta dig med projekten

Stödjande samtalskompetens för förläggningar - psykisk hälsa för asylsökande (TAVATA)

Projektet samtalskompetens för förläggningarna – psykisk hälsa för asylsökande främjar asylsökandes psykiska hälsa genom att stärka diskussionshjälpsfärdigheterna hos de yrkespersoner som arbetar vid förläggningarna.

Ängslandskap med solstrålning

Enligt undersökningen om de asylsökandes hälsa och välbefinnande (TERTTU-undersökningen) har nästan 40 procent av de vuxna asylsökandena betydande psykiska hälsosymtom.

Att utveckla diskussionsfärdigheter och använda dem i klientarbetet innebär till exempel att yrkespersonen strävar efter att möta asylsökande empatiskt, sensitivt och på ett sätt som stöder den psykiska hälsan.

Syftet med projektet är att stärka de yrkesutbildade personernas förmåga att diskutera för att de ska kunna främja asylsökandes psykiska hälsa vid olika möten.

För att stärka yrkesutbildade personers förmåga till diskussionshjälp produceras en omfattande, högklassig, tidssäker utbildningshelhet från diskussionshjälpsfärdigheter till förläggningsmiljön. Genom att stärka förmågan att diskutera kan alla yrkesgrupper i sitt arbete främja asylsökandes psykiska hälsa.

I projektet skapas en omfattande utbildningshelhet för yrkesutbildade personer vid förläggningarna om diskussionshjälpsfärdigheter för att främja asylsökandes psykiska hälsa. Projektet tar också fram ny kvantitativ och kvalitativ information om de asylsökandes hälsa, i synnerhet den psykiska hälsan, som grund för utvecklingsarbetet.

Projektets basuppgifter

Fond: Asyl-, migrations- och integrationsfonden AMIF

EU stöd: 635 626,61 euro

Verksamhetsperiod: 01.04.2023 - 31.10.2025

Särskilt mål: 1. Europas gemensamma asylsystem

Understödstagare: Institutet för Hälsa och välfärd (THL)

Webbplats: Bekanta dig med projektets webbplats