Nyheter

null Under programperioden 2014–2020 stödde AMIF-fonden Finlands asylsystem och integration mitt i betydande kriser

Under programperioden 2014–2020 stödde AMIF-fonden Finlands asylsystem och integration mitt i betydande kriser

Utgivningsdatum 18.11.2024 10.24
Nyhet

Programperioden 2014–2020 för asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), som stöder hanteringen av migrationsfrågor, håller på att stängas. Under perioden 2014–2020 beviljades sammanlagt 102 projekt cirka 33,5 miljoner euro ur AMIF-fonden. Fonden var indelad i tre särskilda mål som främjar olika delområden av migrationshanteringen och bland annat myndigheter, kommuner, utbildningsorganisationer och aktörer inom tredje sektorn fick stöd. Under programperioden skedde stora förändringar i fondens omvärld. Migrationskrisen, COVID-19-pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och den snabba tekniska utvecklingen kräver anpassning och nytt tänkande.

Tre centrala mål för utvecklingen av migrationshanteringen

Fondens första särskilda mål var att utveckla ett gemensamt europeiskt asylsystem. Inom ramen för det särskilda målet genomfördes 26 projekt och EU-finansiering beviljades till ett belopp av sammanlagt över sex miljoner euro. Asylprocessen effektiviserades genom att i synnerhet Migrationsverkets system för behandling av utlänningsärenden utvecklades, funktionerna effektiviserades i olika skeden av asylprocessen och mottagningssystemet stärktes med beaktande särskilt av behoven hos utsatta personer, kvinnor och flickor. Samtidigt erbjöds asylsökande tillräckligt stöd och likabehandling. I Migrationsverkets ONE-projekt producerades ett informationspaket för förläggningarna till stöd för den allmänna juridiska rådgivningen och I TERTTU-projektet skapades en enhetlig verksamhetsmodell för kartläggning av de asylsökandes hälsa, välfärd och servicebehov.

Ett annat mål var att stödja laglig invandring, trygga migrationssystemets integritet och främja integrationen av tredjelandsmedborgare. Under programperioden genomfördes sammanlagt 55 projekt för vilka EU-finansiering beviljades till ett belopp av sammanlagt drygt 13 miljoner euro. Av detta var integrationsåtgärdernas andel drygt 10 miljoner euro. Med hjälp av finansieringen främjades samarbetet mellan kommuner och organisationer i integrationsåtgärder till exempel i Helsingfors, Åbo, Idensalmi, Vichtis och Jyväskylä. I Institutet för hälsa och välfärds projekt FinMonik2 och Temainformationssidan för uppföljning av integration stärktes kunskapsunderlaget för uppföljningen av integrationen. Migrationsverket använde knappt två miljoner euro i EU-finansiering för att göra tillståndsprocesserna smidigare och säkerställa ett enhetligt migrationssystem.

Det tredje målet var att utveckla rättvisa och effektiva återvändandestrategier och bekämpa olaglig invandring. Sammanlagt 18 projekt finansierades och för dem beviljades sammanlagt drygt fem miljoner euro i EU-finansiering. Den största rollen spelade etableringen av systemet för frivillig återresa och effektiviseringen av återvändanderådgivningen, som främjades i Migrationsverkets projekt. Förfarandet för avlägsnande ur landet påskyndades i polisens mapp- och Mappi2-projekt bland annat genom att utveckla utredningen av identiteten och anskaffningen av resedokument. I diskrimineringsombudsmannens tre projekt utvecklades övervakningen av återsändanden samt säkerställdes identifieringen av sårbarhet och tillgodoseendet av rättigheterna för personer i utsatt ställning i återvändandeverksamheten.

Migrationskrisen och AMIF-fondens betydelse när det gäller att stödja Finlands asylsystem

Migrationskrisen hade en betydande inverkan på AMIF-fondens verksamhet. Mellan 2014 och 2015 upptäcktes över 2 miljoner olagliga gränsövergångar i EU, varav merparten 2015. Ett rekordstort antal migranter anlände över Medelhavet, och säkerhet och migrationshantering blev centrala mål för EU. Fonderna inom området för inrikes frågor, såsom AMIF, utgjorde en viktig del av EU:s säkerhetsstrategi. Med hjälp av AMIF-fondens akuta bistånd på åtta miljoner euro kunde Migrationsverket tillhandahålla tillräckliga faciliteter och tjänster i en situation med massinvandring och trygga mottagandet av asylsökande i enlighet med EU:s standarder och skyldigheter.

Migrationsverket var den största stödmottagaren i AMIF-fonden. Ett av Migrationsverkets viktigaste projekt var Psyke-projektet, där mentalvårdstjänsterna och det psykiska välbefinnandet för invandrare förbättrades. Projektet fokuserade särskilt på asylsökande och flyktingar. Syftet med projektet var att öka medvetenheten om de psykiska utmaningarna och att utveckla nya modeller.

Utöver utvecklingsprojekten i anslutning till Migris asyl- och mottagningssystem och tillståndsprocesser finansierades ur fonden till exempel Return expert-projekt (REX) i anslutning till återvändandeverksamheten 2019–2022. Målländerna för projekten var Somalia och Irak, där man samarbetade med lokala myndigheter, ambassader och representanter för andra EU-länder för att ordna frivillig återresa. Enligt uppskattningar nådde AMIF sina mål under perioden 2014–2020. Programmets åtgärder inleddes just när antalet asylansökningar nådde rekordnivåer. Resurserna riktades i rätt tid, vilket hjälpte Finlands asylsystem att uthärda ett exceptionellt stort tryck.

Mer information om programperioden 2014–2020 och utvärderingarna av genomförandet finns här.

Under programperioden 2014–2020 stödde AMIF-fonden Finlands asylsystem och integration mitt i betydande kriser

18.11.2024
Nyhet

Programperioden 2014–2020 för asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), som stöder hanteringen av migrationsfrågor, håller på att stängas. Under perioden 2014–2020 beviljades sammanlagt 102 projekt cirka 33,5 miljoner euro ur AMIF-fonden. Fonden var indelad i tre särskilda mål som främjar olika delområden av migrationshanteringen och bland annat myndigheter, kommuner, utbildningsorganisationer och aktörer inom tredje sektorn fick stöd. Under programperioden skedde stora förändringar i fondens omvärld. Migrationskrisen, COVID-19-pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och den snabba tekniska utvecklingen kräver anpassning och nytt tänkande.

Rekordantal sökande till utbildning i samhällsorientering – Flerspråkig kurs ett svar på ökad efterfrågan

12.11.2024
Nyhet

Projektet Utbildning och flerspråkigt material för utbildare i samhällsorientering, som Diakoniyrkeshögskolan har inlett, syftar till att underlätta integrationen i Finland genom att tillhandahålla samhällsorientering på flera språk. Målet är att säkerställa att personer som har flyttat till Finland ska få en så tydlig och begriplig introduktion till samhället, vardagslivet och rättigheterna i Finland som möjligt i början av integrationen.

Förvaltningshandboken har uppdaterats – bekanta dig noggrant med ändringarna

21.10.2024
Nyhet

Anvisningar för förvaltning av projekt och verksamhet som får understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och visering (BMVI) har sammanställts i förvaltningshandboken.

Sekretessbelagd information kan nu behandlas i EUSA2-systemet

15.10.2024
Nyhet

Från och med oktober 2024 är det möjligt att behandla sekretessbelagt material i EUSA2-systemet. Via systemet är det möjligt att lämna in till exempel sekretessbelagda bilagor eller personuppgifter (t.ex. deltagarlistor) till den förvaltande myndigheten.

Det finns efterfrågan på EU-finansiering – i utlysningarna hösten 2024 lämnades sammanlagt 61 ansökningar in

8.10.2024
Nyhet

Ansökningstiden för finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI), asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) och fonden för inre säkerhet (ISF) gick ut den 30 september 2024. Totalt fanns det cirka 25,4 miljoner euro att söka i understöd. Inom utsatt tid mottogs sammanlagt 61 ansökningar, varav största delen (40) hänförde sig till AMIF-fonden.

Finland ansöker om 50 miljoner euro från kommissionen för att stärka övervakningen av östgränsen

26.9.2024
Nyhet

Finland söker tilläggsfinansiering till Finlands program för EU:s instrument för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (BMVI) för att stärka övervakningen av östgränsen. Finland hoppas på att få 50 miljoner euro, vilket är det maximibelopp som kommissionen fastställt. Regeringen beslutade om ansökan om finansiering den 26 september.

Höstens ansökningsomgång för EU:s fonder för inrikes frågor inleds den 3 september 2024

3.9.2024
Pressmeddelande

Inrikesministeriet inleder höstens ansökningsomgång för understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI) den 3 september 2024. Ansökningarna ska lämnas i senast den 30 september 2024. Sammanlagt cirka 25,4 miljoner euro kan sökas i understöd. Närmare information om utlysningen finns i de fondspecifika utlysningarna.

Höstens ansökningsutbildningar är här!

12.8.2024
Nyhet

Höstens utlysning av understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI) är öppen mellan den 3 september och den 30 september 2024.

8 miljoner euro från EU:s fonder för inrikes frågor för främjande av den inre säkerheten

4.7.2024
Pressmeddelande

Genom utlysningen av EU:s fonder för inrikes frågor våren 2024 beviljades understöd till sammanlagt 12 projekt och verksamhet som stöds med driftstöd. Projekten främjar en hög säkerhetsnivå och en effektiv hantering av invandringsärenden inom Europeiska unionen samt stöder den integrerade gränssäkerheten och den gemensamma viseringspolitiken.

Sammanlagt 25,4 miljoner euro i EU-finansiering kan sökas i höstens ansökningsomgång för EU:s fonder för inrikes frågor

17.6.2024
Nyhet

Höstens utlysning av understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI) är öppen mellan den 3 september och den 30 september 2024.