Hoppa till innehåll
Nyheter

Under programperioden 2014–2020 stödde AMIF-fonden Finlands asylsystem och integration mitt i betydande kriser Duplicera 1

Utgivningsdatum 9.12.2024 10.00
Nyhet

Programperioden 2014–2020 för asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), som stöder hanteringen av migrationsfrågor, är på väg att stängas. Under perioden 2014–2020 beviljades cirka 33,5 miljoner euro ur AMIF-fonden till sammanlagt 102 projekt. Fonden var indelad i tre specifika mål som främjar olika delområden av migrationshanteringen och bland annat myndigheter, kommuner, utbildningsorganisationer och aktörer inom tredje sektorn fick stöd. Under programperioden skedde stora förändringar i fondens verksamhetsmiljö. Migrationskrisen, covid-19-pandemin, Rysslands anfall mot Ukraina och den snabba tekniska utvecklingen krävde anpassning och nytänkande.

Tre centrala mål för utvecklingen av migrationshanteringen

Fondens första specifika mål var att utveckla ett gemensamt europeiskt asylsystem. Inom ramen för detta specifika mål genomfördes 26 projekt, och EU-finansiering på sammanlagt över sex miljoner euro beviljades. Asylprocessen effektiviserades genom att utveckla i synnerhet Migrationsverkets system för behandling av utlänningsärenden, effektivisera funktionerna i olika skeden av asylprocessen och stärka mottagningssystemet i synnerhet med hänsyn till behoven hos sårbara personer, kvinnor och unga flickor. Samtidigt erbjöds asylsökande tillräckligt stöd och jämlikt bemötande. I Migrationsverkets ONE-projekt producerades ett informationspaket för förläggningarna till stöd för den allmänna juridiska rådgivningen och I TERTTU-projektet skapades en enhetlig verksamhetsmodell för kartläggning av asylsökandes hälsa, välbefinnande och servicebehov.

Det andra målet var att stödja laglig invandring, trygga migrationssystemets integritet och främja integrationen av tredjelandsmedborgare. Under programperioden genomfördes sammanlagt 55 projekt, som sammanlagt beviljades EU-finansiering på drygt 13 miljoner euro. Av detta var integrationsåtgärdernas andel drygt 10 miljoner euro. Med hjälp av finansieringen främjades samarbetet mellan kommuner och organisationer i integrationsåtgärder till exempel i Helsingfors, Åbo, Idensalmi, Vichtis och Jyväskylä. I Institutet för hälsa och välfärds projekt FinMonik2 och Teematietosivusto kotoutumisen seurantaan (temainformationswebbplats för uppföljning av integration) stärktes kunskapsunderlaget för uppföljningen av integrationen. Migrationsverket använde knappt två miljoner euro i EU-finansiering för att göra tillståndsprocesserna smidigare och säkerställa ett enhetligt migrationssystem.

Det tredje målet var att utveckla rättvisa och effektiva strategier för återvändande och att bekämpa olaglig invandring. Sammanlagt 18 projekt finansierades och för dem beviljades sammanlagt drygt fem miljoner euro i EU-finansiering. Etableringen av ett system för frivilligt återvändande och effektivisering av rådgivningen om återvändande, som främjades genom Migrationsverkets projekt, hade den största rollen. Förfarandet för avlägsnande ur landet påskyndades i polisens Mappi- och Mappi2-projekt bland annat genom att utveckla utredningen av identiteten och anskaffningen av resedokument. I Diskrimineringsombudsmannens tre projekt utvecklades övervakningen av återsändning samt säkerställdes identifieringen av sårbarhet och tillgodoseendet av sårbara personers rättigheter i återsändningsverksamhet.

Migrationskrisen och AMIF-fondens betydelse för stödjandet av Finlands asylsystem

Migrationskrisen hade en betydande inverkan på AMIF-fondens verksamhet. Åren 2014–2015 upptäcktes över 2 miljoner olagliga gränsöverskrivningar i EU, varav merparten 2015. Ett rekordstort antal migranter anlände över Medelhavet, och säkerhet och migrationshantering blev centrala mål för EU. Fonderna för inrikes frågor, såsom AMIF, utgjorde en viktig del av EU:s säkerhetsstrategi. Med hjälp av nödhjälp på åtta miljoner euro från AMIF-fonden kunde Migrationsverket tillhandahålla tillräckliga faciliteter och tjänster i en situation med massinvandring och trygga mottagandet av asylsökande i enlighet med EU:s standarder och skyldigheter.  

Migrationsverket var AMIF-fondens största stödmottagare. Ett av Migrationsverkets viktigaste projekt var Psyyke-projektet, där mentalvårdstjänsterna för invandrare och deras psykiska välbefinnande förbättrades. Projektet fokuserade särskilt på asylsökande och flyktingar, och dess mål var att öka medvetenheten om psykisk ohälsa och att utveckla nya modeller.

Utöver utvecklingsprojekten i anslutning till Migrationsverkets asyl- och mottagningssystem och tillståndsprocesser finansierades ur fonden till exempel Return Expert-projekt (REX) i anslutning till återvändandeverksamheten 2019–2022. Målländerna för projekten var Somalia och Irak, där man samarbetade med lokala myndigheter, ambassader och representanter för andra EU-länder för att ordna frivilligt återvändande. AMIF bedöms ha uppnått sina mål under perioden 2014–2020. Programmets åtgärder inleddes just när antalet asylansökningar nådde rekordnivåer. Resurserna riktades i rätt tid, vilket hjälpte Finlands asylsystem att uthärda ett exceptionellt stort tryck.

Mer information om programperioden 2014–2020 och utvärderingar av genomförandet finns här.