Genom efterhandsutvärderingar av fonder för inrikes frågor granskas hur programmens mål förverkligas
Vid inrikesministeriet genomfördes 2024 efterhandsutvärderingar av asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF, Asylum, Migration and Integration Fund) och fonden för inre säkerhet (ISF, Internal Security Fund) för fondperioden 2014–2020. Inrikesministeriet var den nationella ansvariga myndigheten för dessa EU-fonder för inrikes frågor under fondperioden.
Utlysningarna av understöd ur AMIF-, ISF- och BMVI-fonderna våren 2025 ordnas i mars
Utlysningarna av understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI) våren 2025 ordnas 3–31.3.2025. Understöd kan sökas för ett begränsat antal åtgärder och finansiering. Vi ordnar ansökningsutbildningar för de sökande i februari–mars. I vårens utlysningar kan preliminärt sökas totalt cirka 57,5 miljoner euro, varav största delen är BMVI-finansiering. Det finansieringsbelopp som kan sökas påverkas delvis av resultaten av utlysningarna hösten 2024.
Finland får 50 miljoner euro i tilläggsfinansiering för att stärka övervakningen av östgränsen
Europeiska kommissionen har beviljat Finland 50 miljoner euro i tilläggsfinansiering ur EU:s instrument för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och visering (BMVI) för att stärka övervakningen av östgränsen. Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland är också EU:s yttre gräns. En effektivare övervakning av östgränsen stärker säkerheten i hela EU i den förändrade situationen som präglas av hybridhot och instrumentaliserad inresa.
ISF-fonden stödde Finlands inre säkerhet och gränsövervakning under perioden 2014–2020
Programperioden för fonden för inre säkerhet (ISF) 2014–2020 är på väg att stängas. Fonden för inre säkerhet stärkte Finlands beredskap inom kritiska områden och under programperioden användes sammanlagt omkring 78,1 miljoner euro ur ISF-fonden för att utveckla den inre säkerheten, gränsövervakningen och en gemensam viseringspolitik. Fonden var uppdelad i två delområden: ISF-B (Borders and Visa), som fokuserade på de yttre gränserna och viseringspolitiken, och ISF-P (Police), som stödde polissamarbetet, förebyggandet av brottslighet och beredskapen för risker och kriser som hotar samhället. Förändringarna i verksamhetsmiljön, såsom migrationskrisen, Rysslands anfall mot Ukraina och pandemisituationen innebar betydande utmaningar, som ISF-fonden svarade på målmedvetet.
Under programperioden 2014–2020 stödde AMIF-fonden Finlands asylsystem och integration mitt i betydande kriser
Programperioden 2014–2020 för asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), som stöder hanteringen av migrationsfrågor, är på väg att stängas. Under perioden 2014–2020 beviljades cirka 33,5 miljoner euro ur AMIF-fonden till sammanlagt 102 projekt. Fonden var indelad i tre specifika mål som främjar olika delområden av migrationshanteringen och bland annat myndigheter, kommuner, utbildningsorganisationer och aktörer inom tredje sektorn fick stöd. Under programperioden skedde stora förändringar i fondens verksamhetsmiljö. Migrationskrisen, covid-19-pandemin, Rysslands anfall mot Ukraina och den snabba tekniska utvecklingen krävde anpassning och nytänkande.
Rekordantal sökande till utbildning i samhällsorientering – Flerspråkig kurs ett svar på ökad efterfrågan
Projektet Utbildning och flerspråkigt material för utbildare i samhällsorientering, som Diakoniyrkeshögskolan har inlett, syftar till att underlätta integrationen i Finland genom att tillhandahålla samhällsorientering på flera språk. Målet är att säkerställa att personer som har flyttat till Finland ska få en så tydlig och begriplig introduktion till samhället, vardagslivet och rättigheterna i Finland som möjligt i början av integrationen.
Förvaltningshandboken har uppdaterats – bekanta dig noggrant med ändringarna
Anvisningar för förvaltning av projekt och verksamhet som får understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och visering (BMVI) har sammanställts i förvaltningshandboken.
Sekretessbelagd information kan nu behandlas i EUSA2-systemet
Från och med oktober 2024 är det möjligt att behandla sekretessbelagt material i EUSA2-systemet. Via systemet är det möjligt att lämna in till exempel sekretessbelagda bilagor eller personuppgifter (t.ex. deltagarlistor) till den förvaltande myndigheten.
Det finns efterfrågan på EU-finansiering – i utlysningarna hösten 2024 lämnades sammanlagt 61 ansökningar in
Ansökningstiden för finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI), asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) och fonden för inre säkerhet (ISF) gick ut den 30 september 2024. Totalt fanns det cirka 25,4 miljoner euro att söka i understöd. Inom utsatt tid mottogs sammanlagt 61 ansökningar, varav största delen (40) hänförde sig till AMIF-fonden.
Finland ansöker om 50 miljoner euro från kommissionen för att stärka övervakningen av östgränsen
Finland söker tilläggsfinansiering till Finlands program för EU:s instrument för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (BMVI) för att stärka övervakningen av östgränsen. Finland hoppas på att få 50 miljoner euro, vilket är det maximibelopp som kommissionen fastställt. Regeringen beslutade om ansökan om finansiering den 26 september.
Utlysningarna av understöd ur AMIF-, ISF- och BMVI-fonderna våren 2025 ordnas i mars
Utlysningarna av understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI) våren 2025 ordnas 3–31.3.2025. Understöd kan sökas för ett begränsat antal åtgärder och finansiering. Vi ordnar ansökningsutbildningar för de sökande i februari–mars. I vårens utlysningar kan preliminärt sökas totalt cirka 57,5 miljoner euro, varav största delen är BMVI-finansiering. Det finansieringsbelopp som kan sökas påverkas delvis av resultaten av utlysningarna hösten 2024.
AMIF-finansiering kan sökas för åtgärder i anslutning till migrations- och asylpakten, återvändandeåtgärder och evenemanget Integration
I vårens utlysning kan preliminärt sökas cirka 5,25 miljoner euro ur AMIF-fonden. Med undantag av återvändandeåtgärderna är utlysningen innehållsmässigt begränsad.
I det särskilda målet 1 Europas gemensamma asylsystem ligger fokus på åtgärder som förbereder verkställandet av pakten och utlysningen omfattar åtgärd 1A1, för vilken preliminärt kan sökas cirka fyra miljoner euro.
Inom det särskilda målet 2 Laglig migration och integration kan sökas 250 000 euro för anordnandet av det nationella evenemanget Integration för integration och flyktingmottagandets aktörer (åtgärd 2D1).
I det särskilda målet 3 Återvändande omfattar utlysningen alla fem åtgärder som gäller frivilligt återvändande och återintegration (åtgärd 3C1), stöd för hantering av återsändning (åtgärd 3B1), stärkande av samarbetet med tredjeländer (3D1), infrastruktur, förfaranden och tjänster för återvändande (åtgärd 3A1) samt förvar och alternativa säkerhetsåtgärder (åtgärd 3A2). Minst en miljon euro kan sökas för projekt för återvändande.
Finansieringsbeloppet för de åtgärder som gäller verkställande av pakten och återvändande kan öka ytterligare beroende på resultaten av utlysningarna hösten 2024.
ISF-finansiering kan sökas åtminstone för att effektivisera och förbättra det gränsöverskridande samarbetet
I vårens utlysning kan preliminärt sökas cirka 4,3 miljoner euro ur ISF-fonden. Utlysningen omfattar det särskilda målet 2 Gränsöverskridande samarbete, inom vilket cirka 3,1 miljoner euro kan sökas för projekt.
I utlysningen kan också sökas cirka 300 000 euro i operativt stöd för det särskilda målet 2. Polisen kan beviljas operativt stöd för att delta i gemensamma operationer.
Inom det särskilda målet 2 omfattar utlysningen av understöd ur ISF-fonden dessutom den särskilda åtgärden Förebyggande åtgärder mot bedrägerier som rör andra betalningsmedel än kontanter och virtuella valutor i samband med bedrägerier som rör andra betalningsmedel än kontanter – PROVAC . Cirka 860 000 euro kan sökas i finansiering för den särskilda åtgärden. Finansieringen kan sökas av polisen.
Det särskilda målet 2 gäller som namnet antyder förbättring och effektivisering av det gränsöverskridande samarbetet och finansiering kan beviljas exempelvis för projekt där man
- deltar i operationer och aktivitetsdagar inom Europeiska sektorsövergripande plattformen mot brottshot (EMPACT),
- deltar i gemensamma utredningsgrupper eller gemensamma operationer som kräver specialkompetens och informationsutbyte,
- utvecklar samordnings- och samarbetsmodeller mellan lagövervakningsmyndigheter, andra behöriga myndigheter och andra aktörer både inom Finland och internationellt,
- upprätthåller Finlands deltagande i internationella nätverk,
- ökar den gemensamma utbildningen i exempelvis EMPACT-verksamhet, ökande typer av brottslighet eller informationssökning på nätet eller
- skickar kontaktpersoner från behöriga myndigheter till internationella samarbetsorgan.
Genom projekten strävar man efter att effektivisera det nationella och internationella samarbete som behövs särskilt för att effektivt förebygga och bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Inom det särskilda målet 2 kan finansiering i huvudsak sökas av behöriga myndigheter såsom polisen, men i tillämpliga delar även av andra relevanta aktörer.
Huruvida de särskilda målen 1 Informationsutbyte och 3 Förebyggande och bekämpande av brott är öppna i vårens utlysning beror på resultaten av utlysningen hösten 2024.
BMVI-finansiering kan sökas endast för särskilda åtgärder
I vårens utlysning kan sökas åtminstone cirka 47,9 miljoner euro ur BMVI-finansieringsinstrumentet och följande särskilda åtgärder enligt det särskilda målet 1 Europas integrerade gränssäkerhet är öppna:
- Implementering av en relevant rättslig ram för interoperabilitet (ca 730 000 euro)
- Smarta gränser (andel som inte beviljats i samband med utlysningen hösten 2024, beloppet beror på resultaten av utlysningen)
- Optimering av gränskontrollen vid Finlands östgräns (ca 47,2 miljoner euro)
Finansieringen kan sökas av behöriga myndigheter. Finansieringen för att optimera gränskontrollen vid Finlands östgräns kan sökas av Gränsbevakningsväsendet.
Ansökningsutbildningar för sökande i februari–mars
Vi ordnar utbildning för dem som söker finansiering som stöd för ansökningsprocessen och beredningen av ansökan. Det lönar sig för både förstagångssökande och mer erfarna sökande att delta i utbildningarna, eftersom alla ansökningar ska uppnå minst minimipoänggränsen för att få finansiering och finansieringen ofta är konkurrensutsatt.
Under utbildningarna går man bland annat igenom fondernas utlysningar och vilken typ av projekt som kan beviljas finansiering, egenskaperna hos och kraven på en bra ansökan, utarbetandet av en kostnadskalkyl samt fastställandet av projektets resultatmål. Dessutom ordnar vi frågestunder där de sökande fritt kan ställa frågor till den myndighet som förvaltar fonderna.
Närmare information om utbildningarna och frågestunderna publiceras i januari och då öppnas också anmälan. Utbildningarna ordnas på distans på Teams.
Halvtidsöversyn för programperioden våren 2025
Fondernas program uppdateras våren 2025 i samband med halvtidsöversynen för programperioden 2021–2027. Samtidigt anvisas programmen tilläggsfinansiering som Finland kommer att få för alla tre fonder. Tilläggsfinansieringens belopp har ännu inte fastställts. Även fondernas genomförandeplaner uppdateras i större utsträckning i samband med programuppdateringarna. Övervakningskommittéerna för fonderna deltar i arbetet med att uppdatera programmen och genomförandeplanerna.
Genomförandeplanerna för AMIF- och ISF-fonderna har uppdaterats i slutet av året inför vårens utlysningar. De uppdaterade genomförandeplanerna som behandlats av uppföljningskommittéerna för fonderna publiceras i materialbanken i januari. Genomförandeplanen för BMVI-finansieringsinstrumentet uppdateras och publiceras i början av året.
Mer information: [email protected]