Hoppa till innehåll
Nyheter

EU-finansiering till ett belopp av cirka 4,3 miljoner euro för främjande av det gemensamma europeiska asylsystemet och laglig invandring

Utgivningsdatum 27.9.2023 14.16 | Publicerad på svenska 28.9.2023 kl. 10.51
Pressmeddelande
Kuvituskuva, AMIF-rahasto

Inrikesministeriet beviljade sammanlagt cirka 4,3 miljoner euro EU-finansiering ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) till 11 projekt i utlysningen våren 2023. Med hjälp av AMIF-fonden främjas en effektiv hantering av migrationsfrågor genom att utveckla och stärka enhetliga förfaranden i asyl- och migrationsfrågor.

Effektiviteten och beredskapen i samband asylförfarandet förbättras

I Migrationsverkets projekt Från tal till text (beloppet av EU-finansiering 113 778 euro) görs en förstudie om anskaffning av ett transkriberingssystem som effektiviserar asylsamtalen. Målet är att man vid asylsamtalen helt och hållet övergår till att producera samtalsprotokollen med hjälp av transkriberingssystemet. Användningen av systemet gör det möjligt att redan under samtalet utreda frågorna på ett mer högklassigt sätt och effektiviserar samtalen genom att göra dem kortare.

Syftet med projektet Förutseende landinformation (ENNACOI) (374 384 euro) är att landinformationen vid Migrationsverket ska skapa en ny arbetsprocess för att ta fram skräddarsydd landinformation. Information tas fram särskilt för behoven hos de myndigheter som arbetar med Migrationsverkets prognostisering och mer allmänt med prognostiseringsfrågor. Förutseende landinformation förbättrar Migrationsverkets beredskap att förutse förändringar i antalet asylansökningar och förbereda sig på dem.

Stödet för skol- och studieframgång bland barn och unga med invandrarbakgrund främjar delaktigheten

I projektet Vamos - Stay and Study (338 228 euro) vid Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors stöds den samhälleliga delaktigheten och förankringen till studier för unga från tredjeländer. I projektets partnerläroanstalter ordnas bland annat träning som utvecklar de ungas digitala färdigheter. I projektet skapas och pilottestas dessutom en coachningsmodell som stöder slutförandet av studierna.

I projektet MODIG! (381 167 euro) vid Mannerheims Barnskyddsförbunds Nylands distrikt ry stöds studievägen och slutförandet av studierna för barn och unga från tredjeländer. Funktionsförmågan stöds genom att erbjuda stöd för genomgång av trauman och kriser i en trygg miljö. På detta sätt främjas barns och ungas färdigheter att lära sig nytt, söka sig till fortsatta studier och klara av svåra övergångsskeden.

Samhällets mottaglighet förbättras genom att bryta rasistiska strukturer

I Finlands Flyktinghjälp rf:s projekt (755 757 euro) stöds invandrares integration och delaktighet samt främjas samhällets mottaglighet genom att bekämpa rasism i Finland. Målet för projektet är att de som upplevt rasism ska få information, stöd, handledning och verktyg för att bearbeta sina upplevelser av rasism. Dessutom utbildas yrkespersoner som arbetar med invandrare så att de i sitt arbete kan främja strategier som förebygger rasism.

I Institutet för hälsa och välfärds projekt som främjar samhällets mottaglighet (437 381 euro) stöds organisationer och yrkespersoner i en förändringsprocess i syfte att i organisationernas verksamhetssätt och strukturer förstärka och förankra ett utvecklingssätt som bryter rasistiska strukturer. De organisationer som deltar i projektet erbjuds omfattande och individuellt skräddarsydd utbildning, stöd och handledning för att de kan utveckla arbetssätten och strukturerna i sin organisation så att dessa blir mer jämlika. Åtgärderna ökar samhällets mottaglighet i fråga om tredjelandsmedborgare och också andra språkliga och kulturella minoriteter.

Syftet med Institutet för Fredsfostran rf:s projekt Medvind (285 138 euro) är att utveckla förmågan hos professionella ungdomsarbetare att identifiera och ingripa i rasism. Ett annat syfte är att bryta strukturer som orsakar rasism. Förebyggande av rasism inom ungdomsarbetet förbättrar samhällets mottaglighet och påverkar på så sätt möjligheterna att integreras för de unga som flyttat till Finland. Projektet genomförs i samarbete med ungdomsväsendet i Esbo, Helsingfors, Karleby, Villmanstrand och Vasa. En partner i projektet är dessutom Kompetenscentret för kommunalt ungdomsarbete Kanuuna.

I Lära för Livet Stiftelses projekt Tillsammans utan rasism (788 404 euro) skapas en utbildningshelhet mot rasism för barn och unga i årskurs 4–7. Utbildningen hjälper eleverna att bilda sig en bred uppfattning om rasism, dess uttrycksformer samt om sina egna fördomar och privilegier. Målet är att erbjuda alla som deltar i utbildningen, även lärare, ny information och nya sätt att behandla teman mot rasism.

Kultur- och språkmedvetna verksamhetsmodeller stöder invandrarfamiljernas välfärd

I Nivala stads projekt Välfärd för invandrarfamiljer (234 215 euro) utvecklas kommunernas och tredje sektorns förebyggande familjearbete i Nivala, Alavieska, Haapajärvi, Sievi och Ylivieska och stöds kommunernas småbarnspedagogiska tjänster, grundläggande utbildning och ungdomstjänster så att de kan möta invandrarfamiljer på ett kultursensitivt sätt. Den ömsesidiga samordningen och ansvarsfördelningen mellan de parter som arbetar med invandrarfamiljer utvecklas genom att det inrättas ett regionalt nätverk som består av de centrala aktörerna, till exempel kommunerna och tredje sektorn.

I Rädda barnen rf:s projekt Kanava (Kanalen) (544 466 euro) utvecklas lösningar för att tillgodose stödbehovet hos familjer med flyktingbakgrund under den tid familjerna är splittrade och under familjeåterföreningen. Genom kommunikation och möten sänks tröskeln för familjer att söka sig till de tjänster som erbjuds dem. I projektet utvecklas en modell för stöd för föräldraskapet, utifrån vilken yrkespersonerna erbjuds verktyg för att arbeta med familjer med flyktingbakgrund och olika språk- och kulturbakgrund.

Vid evenemanget Integration2024 samlas aktörer som arbetar med integration och flyktingmottagning 

Integration2024 (235 244 euro), som ordnas av närings-, trafik- och miljöcentralernas samt arbets- och näringsbyråernas utvecklings- och förvaltningscenter, är ett storevenemang för alla som arbetar med integration och flyktingmottagning i olika organisationer. Evenemanget pågår i två dagar och ordnas nu för fjärde gången, den här gången i Åbo den 14–15 november 2024. Vid evenemanget får experterna aktuell information om integration hos oss och ute i världen, stöd för att utveckla sin egen kompetens och en möjlighet att bilda nätverk med kolleger i branschen.

För programperioden 2021–2027 är Finlands finansieringsandel av AMIF-fonden 67,9 miljoner euro. Det sammanlagda beloppet av understöd som kunde sökas i vårens utlysning uppgick till cirka 8,8 miljoner euro.

Projekt som fått finansiering från AMIF
Läs mer om AMIF-fonden

Ytterligare information:

Kristiina Mauriala, specialsakkunnig, tfn 029 548 8275, [email protected]