Hoppa till innehåll
Nyheter

Projektet Cybercrime Exit 3 piloterar och utvecklar den förebyggande verksamheten för cyberbrottslighet bland unga

Utgivningsdatum 21.5.2024 9.35
Nyhet
Kuvassa on kolme henkilöä: Cybercrime Exit -toimintaa ja hanketta vetävät projektipäällikkö Viivi Lehtinen, tarkastaja Aki Somerkallio ja tarkastaja Sari Latomaa.
Cybercrime Exit-verksamheten och projektet leds av projektchef Viivi Lehtinen, inspektör Aki Somerkallio och inspektör Sari Latomaa.

Projektet Cybercrime Exit 3 – ett pilotförsök med och en utbildning i förebyggande av cyberbrottslighet bland unga är en del av polisens förebyggande specialverksamhet för att förhindra allvarlig cyberbrottslighet bland unga och det mänskliga lidande och den skada som den orsakar ur individens, organisationernas och samhällets synvinkel.

Verksamheten inleddes vid polisens centrum för bekämpning av cyberbrott vid Centralkriminalpolisen 2020. Projektet Cybercrime Exit 3 får EU-finansiering ur fonden för inre säkerhet (ISF). Projektets EU-medfinansiering är 551 921 euro och projektet pågår och pågår den 1 januari 2023–31 december 2025.

Målet med projektet är att före 2025 skapa en förebyggande förmåga för polisen att i ett tidigt skede ingripa i de ungas cyberbrottsspiral med stöd av forskningsbaserade interventioner och samarbetsnätverk. Hittills har man i projektet utbildat EET-aktörer vid sex polisinrättningar och nått över hundra poliser och Ankkuri-aktörer om polisinrättningarnas olika funktioner.

Inom ramen för projektet har det också ordnats förebyggande kampanjer, såsom Google ADS-kampanjen som nådde 12 000 visningar och HRT bussreklam som nådde 310 000 passagerare. Dessutom har projektet ordnat evenemang, kampanjer och föreläsningar i sociala medier. Projektet presenterades bland annat i februari vid Nordiska rådets största Disobey-hackaraffär för informationssäkerhet, där man i stor utsträckning nådde etiska hackare och företrädare för informationssäkerhetsbranschen.

Till projektets EXIT-verksamhet har i allt högre grad hänvisats målgruppens unga vars cyberbrottsspiral har kunnat åtgärdas på ett lyckat sätt. Unga har aktivt deltagit i utvecklingen av projektets verksamhet och arbetet har utförts på bred front med det nationella och internationella samarbetsnätverket. Som ett resultat av ett omfattande samarbete har medvetenheten om den ungas cyberbrottslighet ökat redan i ett tidigt skede, och det har också blivit lättare att nå nya företrädare för målgruppen.

Projektet har som ett av de fem grundande länderna ett nära samarbete inom InterCOP-nätverket (International Cyber offender Prevention), där man förbättrar EU-medlemsländernas och de utomstående partnerländernas beredskap att svara på den ökade cyberbrottsligheten genom att genomföra åtgärdsprogram för förebyggande av cyberbrottslighet för polismyndigheterna. Fram till ingången av 2024 har 33 länder redan anslutit sig till nätverket, som utvecklar, testar och utbildar de brottsbekämpande myndigheterna evidensbaserade interventioner som en del av polisens förebyggande verksamhet.

Mer information om projektet finns på polisens webbplats.