Hoppa till innehåll
Nyheter

Projektet Paluu erbjuder tillgänglig och aktuell information om assisterad frivillig hemresa

Utgivningsdatum 11.6.2024 9.14
Nyhet
Paluu-projektets stand i kulturcentret Stoa i juni 2024.
Projektet har jour i stoa torsdagar kl. 13–15 till den 27 juni 2024.

I Finlands Flyktinghjälps projekt Paluu erbjuds stöd och rådgivning för tredjelandsmedborgare som befinner sig i asylprocessen och som återvänder frivilligt till sitt hemland eller överväger återresa. Målet är att information om återresa ska vara mer lättillgänglig och ges i rätt tid samt att återintegration ska vara en hållbar lösning för alla parter. 

Projektet genomförs under 1.5.2023–31.7.2025. Projektet får EU-finansiering från asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) och EU-finansieringsandelen är 435 152 euro.
AMIF-finansieringen har gjort det möjligt att genomföra projektet och EU-finansieringen har en betydande roll för att kunskaperna om assisterad frivillig återresa kan ökas. ”Ett sådant projekt skulle inte vara möjligt med annan finansiering. Utan AMIF-finansiering skulle kännedomen om assisterad frivillig återresa vara mycket mindre”, konstaterar projektets sakkunniga Rose-Marie Kivijärvi och Harri Shepherd från Finlands Flyktinghjälp. 

I projektet Paluu får personer som har sökt internationellt skydd eller offer för människohandel som omfattas av frivillig återresa rådgivning och stöd angående återresan. Människor befinner sig i många slags individuella situationer, där assisterad återresa kan vara den bästa lösningen för dem. Det är viktigt att ge information i synnerhet i utmanande situationer, så att allt fler kan fatta ett medvetet och självständigt beslut som passar deras livssituation om återresa. ”Informationen ska vara lättillgänglig för att mänskliga rättigheter ska förverkligas”, säger Kivijärvi.

För att säkerställa korrekt och aktuell information är det viktigt att föra samman och informera aktörer som arbetar med invandrare och diasporan. I projektet utbildas myndigheter, företrädare för organisationer och andra aktörer som möter tredjelandsmedborgare i sitt arbete, så att det ska känna till praxisen för frivillig återresa ännu bättre än tidigare och kan ge råd till personer som behöver stöd eller hänvisa dem till rätt tjänster. Framgångsrika återresor minskar behovet av påtvingad migration i ursprungsländerna.

Projektet Paluu har profilerat sig som lättillgänglig verksamhet som skapar förtroende och förenar olika instanser

En viktig värdering i projektet är att öka medvetenheten om assisterad frivillig återresa och utveckla informationsgivningen om temat. Under de första verksamhetsåret har man också överskridit målen i att nå målgruppen och hundratals personer har erbjudits hjälp genom rådgivning och utbildningar. Utifrån feedback som samlats in från projektets målgrupp har nästan alla som har deltagit i projektets verksamhet upplevt att den information som de har fått via projektet har varit nyttig. Intressentgrupper, såsom myndigheter och invandrarorganisationer, upplever att det ger ett stort mervärde att målgruppen kan hänvisas till projektet och därmed till aktuell information.

Projektet når personer som omfattas av assisterad frivillig återresa i intressentgruppkontakter, men dessutom på informationsmöten på flyktingförläggningar och genom att erbjuda personer som överväger återresa individuell rådgivning. Projektet har också en jour varje vecka i Helsingfors i kulturcentret Stoa.

Projektet Paluu samarbetar över nationella gränser genom att delta som observatör på möten för nätverket ERSO (European Reintegration Support Organisations). På möten har man fått värdefull information och utbytt lärdomar om deltagarorganisationernas praxis för assisterad återresa i EU och länderna för återresa. 

Läs mer om projektet Paluu på Flyktinghjälpens webbplats https://flykting.fi/paluu/ (på finska)