Hoppa till innehåll
Nyheter

Sawian-projektet förebygger gängbildning och radikalisering bland unga med utländsk bakgrund

Utgivningsdatum 4.6.2024 10.22
Nyhet

Målet för Finlands Flyktinghjälp rf:s Sawian-projekt är att förebygga och bryta vålds- och brottsspiraler samt gängbildning och radikalisering bland 10–22-åringar med utländsk bakgrund. Ett ytterligare mål är att främja ett övergripande välbefinnande hos unga och familjer med utländsk bakgrund.

Samarbetspartner i projektet är Stationens barn rf. Projektet finansieras med medel ur EU:s fond för inre säkerhet. Projektets EU-medfinansiering är 1 176 745 €. Projektet pågår den 1 januari 2023–31 december 2025.
  
Projektet stöder barn och unga samt familjers, skolors och sammanslutningars fostringsarbete genom verksamhet på det egna språket. Barn, unga och familjer stöds med individuellt stöd och gruppstöd samt genom skolor och närsamhällen. Det långsiktiga målet är att minska att barn och unga hamnar på vägar som leder till brottslighet och utslagning. I projektet skapas dessutom nya metoder för familjer, närsamhällen och kulturgemenskaper samt yrkespersoner att snabbare än tidigare ta itu med risker. Projektverksamheten skapar en ny känsla av delaktighet i samhället och acceptans hos målgruppens barn och unga samt ökar familjernas och närsamhällenas förtroende för det finländska samhället och myndigheterna.
  
Hittills har barn och unga fått mer än 700 råd i projektet och även föräldrar mer än 100 gånger. Cirka 80 unga har fästs vid långvarigare stöd antingen genom individuellt arbete eller grupparbete. Utöver att nå barnet har projektet lyckats i synnerhet genom att föräldrarna upplever att de fått stöd i fostringsarbetet bland annat när det gäller att sätta gränser, främja rätt diskussionskultur och tala om känslor. Det är ytterst viktigt att stödja i föräldraskapet, eftersom man genom att påverka endast den ungas verksamhet inte kan åstadkomma en tillräcklig förändring. Yrkesmänniskornas kunnande har också ökat, vilket har ökat förståelsen och gjort det lättare att ingripa i situationer. Dessutom har samarbetet med skolorna utökats på bred front, vilket har ökat förståelsen för de utmaningar som unga och barn med utländsk bakgrund möter och hjälpt till att identifiera symtom i ett tidigare skede.
  
Mer information om projektet finns på flyktinghjälpens webbplats.